ï»ż

VĂ„r historia

komp I slaget Àr en ideell förening som bildades hösten 1999 med mÄlsÀttningen att utöva traditionsbÀrande folk- och gammeldansmusik samt att sprida egenproducerad musik.

Historien om komp I slaget började 1982 nĂ€r Bengt Mattson som femtonĂ„rig spelman vikarierade som lĂ€rare för en studiecirkel i folkmusik. Lokalen var Kullskolan i Alvik, Stockholm dĂ€r Ă€ven folkdanslaget Örjansringen trĂ€nade.
Det bÀddade för ett samarbete som utvecklade dansvÀnligheten i lÄtarna.

Föreningen har idag tretton ordinarie, tre stöd- och en hedersmedlem, varav de flesta har varit med frÄn början. 1995 flyttade föreningen in i Duvslaget, en 1700-talsstuga vid Edsbergs slott i Sollentuna, med en hÀrlig utsikt över Edsviken. En helt perfekt miljö för musikalisk kreativitet. Duvslaget brann tyvÀrr ner 2009.

Nu hÄller vi till i Viby HerrgÄrd och kreativiten sprudlar som aldrig förr. Resultatet Àr drygt 100 egna kompositioner. De flesta har nu dokumenterats pÄ tre skivor varav den senaste slÀpptes den 9 jan 2016. Musiken har en enorm bredd med allt frÄn storslagna konsertvalser till snabba medryckande polskor.

Medlemmar

Bengt Mattson - Fiol, dirigent

image

Spelar fiol pÄ CD:n men tar gÀrna fram nyckelharpan ocksÄ. Har sina rötter i HÀlsingland.

Ulf Höglund - Fiol och stÄbas

image

En kille som har lirat med dom stora kanonerna inom folkmusiken.
Han har sina gener och influenser frÄn JÀmtland och Norrbotten dÀr han komponerat sina polskor och gÄnglÄtar.

Roland Helmersson - Fiol

image

Är en sjuhĂ€lsikes karl att dansa folkdans, men tycker att det nu Ă€r lugnare med fiolspelande. Roland Ă€r den som sett till att de flesta kommit med i gruppen.

Ett brett kontaktnÀt frÄn sin medicinska verksamhet inom landstinget Àr grunden till detta. VÀsterbottning av födsel och ohejdad vana.

Curth NĂ€ssĂšn - Fiol

image

Curth ska man passa sig för. Han har varit polis och har sina rötter i JÀmtland. Han sjunger i kör ocksÄ, men inte pÄ CD:n!

Sören Monvall - Dragspel

image

Sören Àr den stora kompositören bland kompisarna. Han har gjort CD:ns flesta lÄtar med bÀlgen till hjÀlp.
Är JĂ€mte, jamt Ă„ standut.

Kurt Svensson - Dragspel

image

Kurt Svensson har farit fram som ett jehu pÄ dansgolvet. Mest som folkdansare men numera bÀlgtraktör.
Åsele-HolmtrĂ€sk i Lappland Ă€r ursprunget.

Christer Hillmering - Fiol

image

Christer Hillmering har orienterat pÄ fritiden men övergÄtt till att strÀnga en racket. Nu kan han göra servess med olika strÀngar.
Till Dalarna Äker han för semester.

Christer Palmgren - Gitarr

image

Christer spelar gitarr och har sina rötter i Stockholm. Han har sina musikaliska influenser frÄn den tidiga förortpunken. TÀnk vad folkmusik kan dra!

Kristine Gibson - Fiol

image

Kristine Gibson spelar fiol, sitt namn till trots, och har spelat i olika folkmusikgrupper

Birgitta Pettersson - Nyckelharpa

image

Birgitta utgör tillsammans med Kerstin vÄr nyckelharpsektion. De har varit spelkompisar i mÄnga Är och haft mycket rolig ihop.

Kerstin Svanström - Nyckelharpa

image

Kerstin och Birgitta har gÄtt mÄnga kurser men blir aldrig fullÀrda. komp I slagets kompositörer ser till att de stÀndig fÄr brottas med nya utmaningar.

Charlotte 'Lottie' Deimel - Fiol

image

Lottie flydde landet ett antal Är men har nu ÄtervÀnt till sina rötter dvs folkmusik och fiolspelande. Tro det eller ej men nu har hon flytt igen! Hon Àr vÄr förste Hedersmedlem.

Kjell Yngerskog - Gitarr

image

Kjell har kommit till oss via Sollentunarevyn och har tid med fÄgelskÄdande, trots att han spelar bÄde gitarr, dragspel, ukulele och kan ta fram toner pÄ elbasen.
Han sjunger i körer och medverkar i flera teatergrupper

Per Åke Olsson - Fiol

image

Perra, med rötter i TÀby, har spelat musik sedan 1960-talet Det började i den kommunala musikskolan med fiol och gitarr. Sedan fortsatte det med folkmusik och Àven klassisk musik i orkester.
Med elbasen har det blivit sÄvÀl musical som jazzgrupper och coverband.

Stödmedlemmar

image

VÄra stödmedlemmar har kanske blivit lite större idag, men deras sprudlande entusiasm Àr fortfarande en stor tillgÄng och inspirationskÀlla för oss!